Economische crisis zorgt voor invoering toeristenbelasting in Barcelona

Voortaan moet u wanneer u een stedentrip Barcelona heeft geboekt toeristenbelasting gaan betalen. Door de economische crisis en de hoge schulden van de regio heeft de Catalaanse deelregering dit besloten.

economische crisis spanje
economische crisis spanje

De toeristenbelasting geldt niet alleen wanneer u een stedentrip Barcelona boekt. Het geldt ook voor alle toeristen die op vakantie gaan naar de Costa Brava, zoals Malgrat de Mar, L'Estartit, Roses en Blanes. De toeristenbelasting zal door de hotels worden doorberekend aan de hotelgasten. De toeristenbelasting zal afhankelijk van de plaats tussen de € 0,50 en € 2,50 per persoon per dag zijn. Voor kinderen tot 16 jaar hoeft geen toeristenbelasting te worden betaald. 

De toeristenbelasting is nu al ingevoerd, maar eigenlijk had de Catalaanse deelregering dit al begin van 2012 willen invoeren. Maar door de grote kritiek van de hoteleigenaren werd het tijdelijk uitgesteld. De hoteleigenaren zijn er zo fel op tegen omdat ze verwachten dat de invoering voor veel administratieve rompslomp zal zorgen. De regering denkt met de maatregel zo'n 50 miljoen euro op jaarbasis te kunnen genereren.

Eerder is er op het eiland Mallorca een eco-taks ingevoerd. Die is toen na ruim een jaar, na fel protest van de toeristische sector weer afgevoerd. De vraag is of dit nu weer zal gebeuren.

Gepubliceerd: 13 november 2012
Door: Stedentrip-Barcelona.nl redactie