Luchtvaartmaatschappij Spanair failliet, 2500 medewerkers uit regio Barcelona op straat

Sinds eind januari 2012 staan alle vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Spanair aan de grond. Spanair is failliet verklaard.

De luchtvaartmaatschappij Spanair, leed al jaren verlies en de schulden waren hoog opgelopen. Een vliegtuigongeluk met een vliegtuig van Spanair in 2008 vergerde deze situatie.

Vanwege de crisis in Spanje kon de Catalaanse overheid de lunchtvaartmaatschappij niet verder steunen. Er werd nog gesproken met Qatar Airways over een overname, maar Quatar wilde uiteindelijk het bedrijf niet overnemen. Waarom niet, dat is onbekend.

Ongeveer 23.000 passagiers waren de dupe van het plotselinge faillissement van Spanair.Zij konden wel tegen een speciaal, lager tarief vliegen met onder andere Iberia en Ryanair. Die luchtvaartmaatschappijen hebben extra vluchten ingezet. Het faillissement heeft verder niet voor grote problemen op de Spaanse vliegvelden gezorgd. Bijna 2.500 werknemers van Spanair zijn door het faillissement op straat komen te staan. De medewerkers komen voornamelijk uit de regio Barcelona.

Spanair vloog op negentien binnenlandse en 24 buitenlandse bestemmingen. De maatschappij vloog niet op Brussel of Schiphol. Met 36 vliegtuigen was het de 5e vliegmaatschappij van Spanje.

Gepubliceerd: 28 januari 2012
Door: Stedentrip-Barcelona.nl redactie